Involvera barnen på bröllopet

Last modified date

På ett bröllop samlas alla nära och kära för att fira att brudparet ingår äktenskap med varandra. Det läggs ned en hel del tid på att bröllopet ska vara en trevlig upplevelse för gästerna. Men barnen blir tyvärr många gånger bortglömda. I det här inlägget får du tips på saker du kan tänka på för att barnen också ska känna sig involverade i ert bröllop.

 

Dekoration

Om ni som ska gifta er har barn kan det vara en rolig idé att låta barnen vara med i planeringen av ert bröllop. Ett område de kan hjälpa till med är dekoration. Ni kan till exempel pyssla fram dekorationer till lokalen där bröllopsfesten ska hållas. Några exempel på dekorationer ni kan skapa tillsammans är girlanger och vimplar. Ni behöver inte göra all dekoration själva, men det kan vara kul att låta barnen vara med och skapa vissa saker och köpa andra saker. Du kan köpa bröllopsdekorationer i de butiker som säljer festprylar online och i fysiska butiker.

Vigsel

Du kan också välja att involvera barn vid vigseln. Det är vanligt att man låter barn, både ens egna och barn man känner, vara brudnäbbar, marskalker och ringbärare när vigselceremonin börjar och ni gör ert intåg fram till altaret där ni sedan ska vigas. När du involverar barn blir ceremonin mer lättsam och det blir en upplevelse för barnen. Dessutom gör det att barnen känner att de har en viktig uppgift. Något som kan vara bra att tänka på om ni har valt att ha barn bland bröllopsgästerna är att det inte är det roligaste att sitta stilla under en lång tid. Därför ska ni ha barnen i åtanke när ni planerar er vigselceremoni och gärna välja den kortare versionen om det är möjligt för er.

Fest

Efter vigseln vankas det fest och hela sällskapet samlas i den lokal ni valt ut att ha er bröllopsfest i. Något som är bra att tänka på när ni planerar ert bröllop är att den mat som serveras ska vara något som alla kan tycka om. Det innebär att ni ska tänka på att barn inte uppskattar typisk vuxenmat som serveras på finare fester. Välj gärna en barnvänlig mat också, så även de små kan äta sig mätta och nöjda på er fest.

Eftersom festen kan bli långvarig så behöver barnen underhållning. De tycker inte att det är intressant att lyssna på när vuxna pratar under middagen. En sak ni kan göra då för att barnen ska tycka att festen är rolig är att göra en del av lokalen till en barnhörna. Där skulle ni kunna ha leksaker de kan leka med och kanske sätta dit ett bord med stolar och papper och pennor så de kan rita. Många gånger krävs det inte särskilt mycket för att barnen ska kunna underhålla sig själva och ibland hittar de på lekar helt av sig själva. Men det kan kännas mer välkomnande för barnen om de har tillgång till leksaker. Sedan när det är dags för dans kan ni tänka på att åtminstone spela några låtar barnen kan dansa till.

ivadmin