Dockteater

Last modified date

En dockteater är en uppsättning leksaker som ofta består av byggnadsfasad som dockorna leker igenom, samt olika sorters dockor. Det går att tillverka en egen teaterbyggnad med hjälp av en bit kartong, bygga samman en av trä, eller köpa en färdigbyggd. Dockorna går ofta också att tillverka på egen hand, men kan även dem köpas i butik.

En handdocka liknar en strumpa som man drar över handen. Den kan vara dekorerad med ögon, mun och ibland lite hår. Det finns även kasperdockor, som är en hel docka med kläder som man stoppar handen i, och på så sätt styr dockan, käppdockor som hålls upp och styrs med pinnar, skuggdockor gjorda av papp där rörelser sker genom att man rör dockan och skapar skuggor mot en skärm, och marionettdockor som hålls upp med hjälp av trådar fästa på träpinnar som man håller ovanför dockan. Själva teatern dockorna leker i kan vara gjord av plast eller kartong och ser lite ut som en tv där dockorna leker i rutan.

Det går att leka dockteater med eller utan en teaterbyggnad, och dockorna kan kommunicera med varandra, med publiken eller en kombination av båda.

amy