Leksaker genom tiderna

Last modified date

Leksaker har troligtvis alltid funnits i en eller annan form då människor alltid haft ett behov av att plocka och leka med saker, men även haft behov av att få utlopp för sin fantasi. Man har vid utgrävningar kunnat hitta leksaker som daterats till flera tusen år tillbaka i tiden. Från början var leksakerna enkla, men man har kunnat hitta både dockor, bollar och små figurer vid mycket gamla utgrävningar, vissa daterade till flera tusen år f.Kr. Material som ofta användes vid tidig tillverkning av leksaker var bland annat lera och trä.

En leksak som blivit något mytomspunnen är jo-jon. Under en period cirkulerade rykten om att jo-jon var ett gammalt vapen från Fjärran östern, men det finns inga underlag för det, och man har inte kunnat finna information för att styrka den här uppgiften.

Även om leksaker tillverkats på egen hand under mycket lång tid så var det inte förrän på 1800-talet som leksaksproduktionen i Sverige tog fart på riktigt. Under 1800-talet och tidiga 1900-talet tillverkades i Sverige främst leksaker av tenn, trä och plåt. Det numera populära leksaksmärket Brio var ursprungligen ett företag som tillverkade möbler, och det var inte ovanligt att just möbelföretag började med leksaksproduktion.

En del leksaker har med tiden fått en helt annan användning än hur dem ursprungligen var tänka att användas. Pusslet var från början en karta som klipptes sönder under en lektion i geografi. Play-Doh lera framställdes från början för att rengöra tapeter, speciellt i området kring en öppen spis där sot gärna samlades och smutsade ner väggarna.

amy