Skoj och lärdomar från sällskapsspel

Barn älskar att leka och det är en mycket viktig del i deras utveckling. Beroende på vilken lek det handlar om kan den ge styrka och kondition, bättre koncentrationsförmåga, sociala kunskaper och allmänna lärdomar. Som en bra hjälp på traven är det klokt att ge barnen leksaker som inte bara är roliga utan också ger dem nya färdigheter.

Med klassiska och moderna sällskapsspel kan barn i alla åldrar få timmar av underhållning men också en hel del vetande. Idag finns det hur många varianter som helst att välja bland och det är vanligt att även vuxna tycker om att spela. De allra yngsta kan ha kul med gulliga och snälla sällskapsspel och de lite äldre få större utmaningar som testar allmänbildningen, logik och strategiska förmågor.

Stärk sammanhållningen

En viktig lärdom som kommer från sällskapsspel är att uppskatta och förstå rättvisa, vilket blir en egenskap som kommer hjälpa individen långt in i vuxenlivet. Att följa och respektera regler, att inte vara en dålig vinnare eller förlorare och att både ta emot och ge rättvis behandling är värdefulla kunskaper för stora som små. Det är också viktigt att det finns rättvisa mellan syskon och här kan sällskapsspelet bli ett fantastiskt verktyg. Idag finns det också massor med pedagogiska leksaker som bland annat kan lära barn att räkna, prata, skriva och sjunga och som redan i babyåldern är kul att leka med.

Viktigt med stoj och stim

Självfallet är det också enormt värdefullt att bara ha skojigt i allmänhet. Sällskapsspel behöver inte alltid vara lugna och pedagogiska, de kan också vara fysiska. Att få kasta ringar, träffa mitt i prick eller ropa först är bara några exempel på aktiviteter som manar till skratt och nöje. Även här finns det dock vissa kunskaper att bättra på även om de inte är lika uttalat pedagogiska. Att kasta en boll på en måltavla kräver balans och träffsäkerhet och är dessutom en fysisk aktivitet som bättrar på koordination och styrka.

För att spelen ska bli så underhållande som möjligt är det viktigt att de passar barnens ålder och personlighet. Kanske de har en särskild saga eller tv-serie som de älskar? Då kan det vara roligt att få spela spel som är relaterade till dem, exempelvis klassikern Monopol i en Game of Thrones-version eller ett trollspel med Harry Potter-tema. Med ett spel som följer temat från Hela Sverige bakar kan både barn och vuxna ha trevligt ihop och om barnen är lite äldre kanske till och med Antikrundan kan locka?

ivadmin